sobota, 23 września 2017

Suszone pomidory z czosnkiem i ziołami


       Uwielbiam suszone pomidory w oliwie. Poza tym kojarzą mi się z wakacjami i słońcem. 
Z ostatniego pobytu w Grecji przywiozłam suszone pomidory i cudowną oliwę.
Przepis jest banalnie prosty! 
Składniki:
Dwie garści suszonych pomidorów
6 ząbków czosnku
Czubata łyżka wybranych przypraw
Oliwa z oliwek
       Jeżeli chcecie szybciej mieć gotowe pomidory to można je, na parę minut, zalać gorącą wodą. Ja tego nie robię, bo lubię kiedy pomidory są lekko twarde.
Do pojemniczka wkładamy pomidory i czosnek pokrojony w piórka.
Następnie wsypujemy zioła i zalewamy oliwą tak aby zakryć całość.
Po tygodniu są gotowe i możemy rozkoszować się ich smakiem. Ja niestety większość wyżeram prosto z pojemnika lub ze świeżym pieczywem. Same pomidorki można wykorzystać do miliona dań. Pozostała po nich oliwa z czosnkiem i ziołami jest fantastyczną bazą do stworzenia sosów do sałatek i nie tylko. Jak widać nic się nie zmarnuje i o to chodzi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz