Jeżeli lubicie warzywa to jest to danie absolutnie dla Was! Jest to jedno z najprostszych dań, a w dodatku jedno z najlepszych na świecie!
W tradycyjnej sałatce greckiej nie dodaje się absolutnie sałaty, co dzieje się nagminnie w polskich knajpkach. Restauratorzy używają jej jako wypełniacz, aby stworzyć wrażenie dużej porcji. Szkoda, bo sałata jest wspaniałym warzywem, które można zastosować w milionach innych surówek.
Składniki ( porcja dla czterech osób):
Spory Ogórek surowy
Papryka czerwona x2
Piękne pomidory x3
Czerwona cebula ( jak nie ma w pobliżu możemy użyć innej)
Czarne oliwki ( jak nie mamy pod ręką zastąpić można zielonymi) x35
Dwa spore plastry sera "feta"
Oliwa z oliwek, oczywiście z pierwszego tłoczenia
Sól, pieprz, suszone oregano
Po umyciu i oczyszczeniu warzyw, ogórek, paprykę, pomidory kroimy na niezbyt małe kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
Wszystko wkładamy do jednej miski razem z oliwkami. Dodajemy sól i pieprz do naszego smaku. Delikatnie mieszamy.
Na prawie gotową sałatkę kładziemy ser feta. Delikatnie wszystko posypujemy oregano. Tak przygotowane danie polewamy oliwą. Jeśli ktoś lubi może polać dodatkowo odrobiną octu.
I tak, po 15 minutach, mamy cudownie proste pyszne danie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz